Tarp Bunkermuseum

VI BRINGER HISTORIEN TIL LIVE... IGEN!

Tarp bunkermuseum er et privatejet non-profit og uafhængigt museum, som formidler historien om hverdagen på Esbjerg Flugplatz

Seneste nyheder

Tarp Bunkermuseum
Tarp Bunkermuseum26/09/2020 @ 15:50
Husk nu de gældende krav om mundbind ved besøg i bunkermuseet og brug den opstillede håndsprit ved Folkerummet når du besøger os.
Der kan også forventes lidt ventetid - men vi giver en kop kaffe imens.

Der er mulighed for køb af mundbind.

Tusind tak for jeres samarbejde.
Sammen beskytter vi hinanden. Bliv hjemme hvis du føler dig syg eller har symptomer på COVID-19 og besøg os en anden dag.😘
Tarp Bunkermuseum
Tarp Bunkermuseum25/09/2020 @ 9:11
Når vi har besøgende og vi efterfølgende er færdige med den turen rundt i hovedvagten og bunkeren, som varer ca. 45 min, er et af spørgsmålene med garanti: ”har I været nede i alle de andre bunkere her i området?”

Foreningen Esbjerg i Atlantvolden er den forening hvor alle ”bunkernørder” i Esbjerg er medlem og som står for den professionelle tilgang til bunkerudgravninger her i Verteidigungsbereich Esbjerg.

Én af de sidste udgravninger blev foretaget for små 2 år siden og drejede sig om en Regelbau 621 (mandskabsbunker 10 mand) som ligger ca. 575 meter nordøst for Tarp bunkermuseum. (se kort)

Bunkeren var aldrig blevet tilfredsstillende opmålt og registreret.
Efter behørig tilladelse fra den flinke lodsejer gik planlægningen i gang.

Vi havde et par dage før udgravningen, været ude for at lokalisere bunkeren på marken. Vi fandt beton, men det skulle vise sig at det ikke var bunkeren, men noget vi vurdere til at være en stor klat betonrester fra støbearbejdet.

Efter flere timers gravearbejde, var 621’erens indgang fundet og nået. Da vi fik fjernet den store betonplade foran indgangsdøren til bunkeren hørte vi plaske lyde.
Hurtigt blev der ringet rundt for at skaffe pumpeudstyr.
Pumperiet stod på i timevis og var omkring 20-tiden tømt så meget, at vi kunne bunde i vores gummistøvler. Med manglende tålmodighed, og vand en centimeter fra støvlekanten, bevægede vi os ned i dybet knap 5 meter under jorden.

Bunkeren var tømt godt ud, men det betød ikke, at den gamle bunker ikke kunne byde på særlige detaljer. Først og fremmest havde bunkeren ikke været åbnet i 72-73år. Derudover var der, som noget specielt for disse knapt så ”vigtige” bunkers, et trægulv. Gulvet bestod af svære træplanker, udlagt på tre kraftige strøer. Dele af gulvet, var man begyndt at tage ud af bunkeren lige efter krigen, for til sidst at lade få rester ligge. Vandet i bunkeren havde været så iltfattigt, at gulvet var i så god forfatning, at man stadig kunne gå på det, uden at det gav sig betydeligt. Imponerende!
I rummet stod understellet af et gammelt bord uden bordplade. Bordet var ligeledes i fantastisk stand. Dele af filterinstallationerne var der også. Bunkeren var tømt, men den havde været færdig installeret og havde også været i brug af de tyske tropper.
Metaldetektorerne snurrede livligt på dagen og flere matrikler blev gennemgået. På marken blev der flere steder fundet rester af stokminer. Ligeledes blev en lille medicinflaske fra USA fundet liggende i jordoverfladen i perfekt stand.

Men check selv Foreningen Esbjerg i Atlantvolden side her på FB for mere spændende materiale og hvis du vil være med, så tag roligt kontakt her gennem Foreningen Esbjerg i Atlantvolden og de vender hurtigt tilbage til dig.

Forklaring til ”oversigt”
1. Indgangen vi gravede os ned til. Indgangen var lukket af
betonplader.
2. Tobruk/ringstilling. Toppen var fjernet efter krigen, så marken
kunne pløjes.
3. Afgiftningsniche.
4. Gasslue – delvist dækket af mudder fra den anden indgang.
Rummet indeholdte kabelindføring til el samt brøndboring.
5. Indgang 2 var så tildækket, at den ikke kunne registreres.
6. Vægplacering hvor gasfilterinstallation var monteret.
7. Vægplacering for telefon – denne har ikke været monteret.
8. Mandskabsrummet – med udlagt trægulv opbygget på 3
strøer og stadigvæk i ganske god stand.

Forklaring til ”Richthofen”
1. Blå pil = Regelbau 621 (10 mand) som blev udgravet – er i dag
fuldstændigt tildækket og er beliggende på privat område.
2. Sort pil = Regelbau 622 (20 mand) Tarp Bunkermuseum
Tarp Bunkermuseum
Tarp Bunkermuseum05/09/2020 @ 20:41
Søndag den 27 August 1944 kl.15.03 blev Fliegerhorst Esbjerg bombet af 41. Combat Bomber Wing.
60 amerikanske B-17 bombemaskiner kastede under fire bølgetæpper 147,50 tons sprængbomber og 30 tons brandbomber. Efterfølgende kom 63 amerikanske jagerfly af typen P-51 ind over flyvepladsen i 10 meters højde og beskød forskellige mål.

Amerikanerne mistede 2 bombefly. De blev ramt af fuldtræffere fra den tyske marines luftværnsbatterier.

Den ene maskine skiltes ad i flere dele og vragstykker faldt ned over et stort område fra Tarp til Femhøje, hvor maskinen endte på en mark. Alle besætningsmedlemmer omkom.

Fra den netop denne maskine mener vi, at vi har følgende udstillet:
- Hamilton Standard Hydromatic Propeller.
Den blev fundet i forbindelse med udgravningen til ”Din Forsyning” nye hovedkontor som er beliggende i det gamle FLAK-batteri sydøstlig på flyvepladsen.

Hvis du vil vide mere – så besøg Tarp Bunkermuseum som har åbent hver søndag fra 13-15 og ellers efter aftale og her kan du også købe bogen ”Esbjerg Flyveplads 1940 til 1945 som er udgivet af Foreningen Esbjerg i Atlantvolden.

billede 1 - 2 Hydromatic og lidt teknik.
billede 3 den dræbte besætning.
Tarp Bunkermuseum
Tarp Bunkermuseum21/08/2020 @ 16:18
Fornemt besøg fra Sjælland🇩🇰🇩🇰🇩🇰Bess Sørensen med flere👨‍🚀💂🏻‍♀️

Nysgerrig? Oplev soldaternes hverdag på Esbjerg Flugplatz, eller besøg vores hyggelige folkerum til et andet spændende arrangement!

En oplevelse i særklasse

Bunkermuseet er privatejet, og vi er derfor alene afhængige af de bidrag der modtages via entrebilletter, donationer og køb i vores hyggelige folkestue. Vi modtager således ikke offentlig støtte af nogen art. Se under "praktiske oplysninger -> sponsorer" hvilke fonde og virksomheder vi har modtaget støtte fra.

VIL DU VIDE MERE OM ESBJERG UNDER KRIGEN? - KØB BOGEN