Esbjerg lufthavn

Historien om Esbjerg Lufthavn

Esbjerg flyveplads blev oprettet som en mindre, civil lufthavn i 1937 med regelmæssig trafik fra Esbjerg til København og Hamborg. 9. april 1940 blev flyvepladsen beslaglagt af den tyske besættelsesmagt

I sommeren 1940 blev flyvepladsens landingsbaner stærkt udvidet og en større udbygning med baraklejre, værksteder og hangarer blev iværksat. Flyvepladsen blev brugt af det tyske luftvåben som base og træningsplads for forskellige flyenheder med jagerfly, som primært skulle beskytte den jyske vestkyst og skibstrafikken langs kysten mod angreb fra engelske bombefly.

I 1943 blev flyvepladsen nedprioriteret og herefter var der kun stationeret en træningsenhed, som udelukkende fløj slæbemål og lavede øvelser med lyskastere. Fra 1944 blev denne enhed også flyttet væk fra Esbjerg. Herefter blev flyvepladsen kun brugt som reservelandingsplads.

Fra sommeren 1943 til efteråret 1944 blev flyvepladsen ombygget og udvidet med nye rullebaner der strakte sig ind mod Andrup. Den 27. aug. 1944, blev flyvepladsens sydlige område bombet og delvis ødelagt af amerikanske bombefly.

I marts mdr. 1945, blev flyvepladsen nedlagt og landingsbanerne blev pløjet op. Det tyske personel og materiel blev flyttet til andre tyske flyvepladser. Fra april 1945 til 1948, blev flyvepladsen anvendt som flygtningelejr for tyske flygtninge der var evakueret fra østfronten.

I 1958, genoptog SAS regelmæssige ruteflyvninger fra Esbjerg til København.

I 1971, blev en ny lufthavn indviet nord for Esbjerg og den gamle flyveplads
blev denne gang endegyldig nedlagt.