Hvorfor et bunkermuseum?

Hvilke overvejelser gør man inden der startes op på en gennemgribende og særdeles dyr renovering af en gammel tysk bunker?

Egentligt ikke så mange, fordi hvis vi havde gennemtænkt dette projekt, havde vi aldrig startet det op. Vi var dog meget bevidste om, at vi skulle køre projektet i faser – mange faser – så vi månedsvis spiste en lille del af elefanten.

Vi vidste, at der i Esbjerg blev der bygget ca. 800 betonkonstruktioner/ bunkere under Besættelsen. Ud af disse små 800 konstruktioner var der, da vi gik i gang, kun en bunker åben for publikum, nemlig den ude på Fiskerimuseet – hvilket ligeledes er en Regelbau 622 – dem er 48 af i Esbjerg og ca. 489 i Danmark alene.

Så overvejelserne var ikke store, økonomi måtte vi håndtere undervejs, hjælp fik vi fra Foreningen Esbjerg i Atlantvolden og fra gode venner – og så gik vi ellers i gang.

Man må ikke lave et museum uden de fornødne myndigheder har godkendt dette, så Esbjerg Kommune endte med at få en ansøgning på 9 A4 sider før de var tilfredse – og Sydvestjysk Brandvæsen skulle ligeledes godkende projektet. Efter lange diskussioner blev resultatet, at der skulle der monteres en branddør i gasslusen, brandslukningsudstyr og røgalarmer. Afslutningsvis skulle projektet i nabohøring, det gav da heldigvis ingen problemer og vi var klar til at gå i gang.

Alt hvad der var i bunkeren, da vi startede op, var ca. 40 cm vand og de originale tegninger – der var intet andet……

Selve projektet var opdelt således i hovedfaser:
– Oprydning af løbegang så vi kan komme ind i bunkeren
– Tømning af vand og identificering af vandindstrømning
– Rustbehandling af lofter
– Søgning efter 3 lette panserdøre – 2 tunge panserdøre – luftrensningsanlæg med filter og rør, 9 køjer, 1 seng, skamler, skabe, bunkerovn, telefoner, udstyr generelt samt renovering/montering af samme.
– Installering af strøm og alarmsystemer
– Reparationer af beton pga. frostafskalling
– Bortkørsel af jord på bunkerens tag
– Maling af bunker ind- og udvendig.
– Montering
– Diverse småting

Reflekterer man over processen, som indtil videre har taget ca. 6 år og kostet ca. 350.000 kr. (vi har heldigvis fået super støtte fra lokale fonde i Esbjerg) så er konklusionerne:

  • Godt vi gjorde det!
  • Det var ofte sjovt – ofte surt. Panserdøre vejer 640 kg …
  • Det har været meget dyrt
  • Godt der kommer så mange besøgende som er glade og tilfredse. Vi scorer 4.9 på Google ?
  • Gjorde vi det igen ………… måske ……. nej!
Helene og Jens, personerne bag Bunker 75665 - Tarp Bunkermuseum.
Helene og Jens, Bunker 75665